Erfgoed

Een nieuwe toekomst voor een historsche plek

De nieuwe blauwdruk voor Landgoed Voorlei, tot stand gekomen met inbreng van omwonenden, grijpt terug naar de roemruchte traditie van het ‘Hollandse Landgoed’ dat in de zestiende tot en met achtiende eeuw langs de Vliet en de Duinrand te vinden was, zoals het Huygenshuis, Noorthey, Berbice en vele andere.

Een zorglandgoed in Engelse landschapsstijl

Het Landgoed was een uniek samenspel van nut en plezier; buitenplaats voor de hoge heren en dames uit Den Haag, maar ook productieplaats van fruit, vee en hout waarmee op zijn Hollands ‘goed geld’ werd verdiend. We brengen de geschiedenis van het gebied naar de toekomst, met nadruk op de restauratie en hergebruik van de bestaande bebouwing. De entree van het voormalige Landgoed Schakenbosch – vroeger geschreven als ‘Schaeckenbosch’ – aan de Veursestraatweg, was bijna honderd jaar geleden traditioneel aangelegd volgens de architectonische ‘regels’ van de Engelse landschapsstijl. Klassiek, met grandeur.

Zorglandgoed en trefpunt voor de gemeenschap

Bij binnenkomst omhelsde een lange bomenrij de centrale laan waarlangs de rest van het landgoed bereikbaar was. Een lommerrijke hoofdslagader die door en over het park meanderde. Tegen de achtergrond van dit statige decor en van de rijke geschiedenis, daalde in 1939 de Stichting Hulp en Heil in het park neer. Voortaan werden mensen met zenuw- en geestesziektes hier geholpen. Hier ontmoetten – ook toen al – patiënten en bewoners elkaar tijdens de wandeling. Het landgoed heeft, dwars door alle tijdperken heen, dus altijd als trefpunt voor de gemeenschap gediend. Voor die functie, de functie van ontmoeting, is ook in de nieuwe plannen veel aandacht.

Herstel van de balans tussen wonen, natuur en bezoeker

In de vele decennia die sinds de komst van Hulp en Heil verstreken, werd er op het landgoed druk gebouwd en soms ook weer gesloopt. Wie de geschiedenis van het terrein kent, weet dat er vroeger veel meer ‘stenen’ op het Landgoed stonden, dan vandaag. Als de 325 woningen en appartementen van het nieuwe plan gerealiseerd zijn, is er nog steeds minder bebouwing dan vroeger.

Een plan met aandacht voor historie en erfgoed

Wel krijgen veel gebouwen een tweede leven. Zo krijgt de kerk een functie als zorgcentrum en komen er woningen in de meest bijzondere bestaande gebouwen. Hylkema Erfgoed, een gerenommeerd bureau op het gebied van herbestemming en restauratie, draagt als erfgoedexpert zorg voor de herbestemming. De meeste van de gebouwen zijn weliswaar formeel geen monument, maar toch zetten we ons in om ze te herstellen en/of te herbouwen. Omdat ze de rijke historie van de plek vertegenwoordigen en die willen we koesteren. Terug naar de grandeur in de hoofdrol. En naar het Landgoed als ontmoetingsplek voor inwoners, bewoners en ook bijzondere gasten als vleermuizen en ooievaars.

Onze experts over het plan

Het verhaal van het Landgoed door landschapsontwerper Edzo Bindels
Erfgoed op Landgoed Voorlei door erfgoedspecialist Ben Verfürden

Ontdek de andere thema’s